info@groeikrachtbv.nl
Voslaan 7, Beltrum
(+31) 6 50 700 648
Klaver zorgt voor extra N-aanvoer in grasland, en wordt daarom steeds meer toegepast bij herinzaai van grasland. Met name het gebruik van rode klaver op de maaipercelen neemt toe. Het levert immers een hogere opbrengst, structuur, en eiwit in de kuil. De extra N die de klaver bindt is meer dan welkom bij de huidige bemestingsnormen.
Een groot nadeel is dat rode klaver gemiddeld na 4 jaar sterk afneemt in aandeel. Daarnaast verdwijnt het vaak bij de onkruidbestrijding, en slaagt de inzaai bij late inzaai (na september) niet altijd. Een veel gestelde vraag is dan ook of het mogelijk is klaver door te zaaien wanneer het aandeel terugloopt.
Veehouder Rudie te Selle uit Winterswijk heeft 3 jaar geleden de proef op de som genomen en besloten enkele arme grasland percelen met rode klaver door te zaaien.
Naar eigen zeggen met positief resultaat. De rode klaver staat inderdaad door het gehele perceel (zie foto) . “Proberen kun je het altijd”, zo waren zijn beweegredenen 3 jaar geleden. “Het eerste jaar was er nog niet veel zichtbaar, maar nu wordt het aandeel nog steeds ieder jaar groter. Dat biedt perspectief voor de toekomst. Misschien moeten we dit wel regelmatig blijven doen. “.
Tips voor doorzaai met klaver.
- Zaai de klaver ondiep op 0,5 cm. Een Evers Graslandprofi is hier uitermate geschikt voor.
- Zaai ongeveer 5 kg/ha klaver, bij voorkeur met Rihzobium geënt zaad.
- Zorg dat de pH van de grond minimaal 5,5 is, leem of klei moet een pH van 6 hebben.
- Op N-arme grond (arme grond, of na jaren bouwland) is de kans van slagen het grootste.
- Doorzaaien in augsustus/september de stoppel na het inkuilen werkt het mooiste.
- Heb geduld, verwacht niet direct zichbaar resultaat. Bij doorzaai in de nazomer duurt het sowieso tot de volgende zomer voor zich een zichtbaar aandeel gevestigd heeft.
- Voor een blijvend aandeel rode klaver is het daarom te adviseren iedere 2 jaar 2-3 kg rode klaver door te zaaien.