• info@groeikrachtbv.nl

  • Voslaan 7, Beltrum

  • (+31) 6 50 700 648

Jonas Peeters, Peeters Groep LV

“Net als in Nederland is ook in België grond erg duur. Met een onafhankelijk teeltadvies behalen we meer opbrengst per hectare. We betalen er graag voor, het is namelijk zo terugverdiend!”

 

Jonas Peeters (33) is samen met zijn vader, oom, neef en broer eigenaar van de Peeters Groep LV, een melkveehouderij in Geel, België. Zij melken 650 koeien en hebben 250 hectare grond. Ook Jonas’ moeder, tante en schoonzus werken mee op het bedrijf. De familie vindt onafhankelijkheid heel belangrijk. Daarom is de dierenarts tevens de voeradviseur van het bedrijf. Deze adviseert en kijkt daarbij naar analyses op gebied van diergezondheid, maar verkoopt het voer niet zelf.

Bekalking naar een hoger niveau
“Mark de Beer van Groeikracht komt hier nu al bijna drie jaar. We hebben het eerste jaar heel veel geleerd op het gebied van bemesting en bekalking. We bekalken nu intensiever dan voorheen en gebruiken andere meststoffen.”

Onafhankelijk productadvies
Het contact met Groeikracht is laagdrempelig. “Inmiddels hebben we meer bagage op het gebied van bemesting en bekalking en varen we hier meer op onze eigen ervaringen. Mark stelde daarom voor om alleen nog samen te zitten wanneer nodig is, in plaats van op vaste momenten. We bellen of mailen Mark om advies, bijvoorbeeld als een verkoper langs is geweest met een bepaald product. Mark kent de markt, komt op veel andere bedrijven en heeft hier vaak al resultaten van gezien.”

Wisselwerking
Het initiatief komt ook van Groeikracht af: “Wanneer Mark nieuwe kennis heeft opgedaan, deelt hij dit met ons. Zo zijn we dit jaar begonnen begonnen met een bewaarmiddel in de maiskuil, om de kwaliteit beter vast te houden.”

Kansen voor Groeikracht
Het nadeel van een Nederlandse teeltadviseur is dat Jonas na het advies moet checken of het ook binnen de wetgeving van België past. Met name gewasbescherming is een heikel punt in België. Jonas moet hiervoor tot zijn spijt volledig varen op het advies van commerciële adviseurs. “Dit zou een mooi gat zijn voor Groeikracht om in te springen!”